top of page
cover_02.png

DON'T

FORGET TO REMEMBER

a Dont forget to remember egy olyan tárgy, amely megkönnyíti a halál feldolgozását és segít a meghitt és elmélyült emlékezésben.

 

A tárgy az  emlékezés fontosságára is felhívja a figyelmet. Mindennapi életünket  a rohanás teszi ki, így a halál feldolgozása a 21. században szinte teljesen háttérbe szorult. A múltban a gyászolót támogatta a közösség, amely számos formában segített "hangot adni" a fájdalomnak. A halottunktól való elbúcsúzás rituáléi, a virrasztás, a gyászév fogalma mára feledésbe merültek, pedig korábban évezredeken át meghatározták a gyász megélésének kereteit. Napjaink társadalma azonban a hallgatás falát emelte a halál és a gyász köré. A jelenben nem csupán a gyász, de a halál is tabuvá vált.  A mai nap embere igyekszik úgy élni tovább, mintha semmi sem történt volna.

A régi hagyományok teljesen eltűnnek és nincs olyan  mindennapi eszköz vagy gyakorlat, a fekete ruha viselésén kívül mely segítené az elvesztett ember elengedését, halálának feldolgozását vagy a meghitt és elmélyült emlékezést, pedig rendkívül fontos, hogy megéljük gyászunkat, és ne pedig elnyomjuk azt.

 

A gyertya csendes emlékeztetőül szolgál az otthonunkban, a gyertyatesten kötött csomóval kifejezi hogy ne feledkezzünk meg az emlékezésről. A csomó szimbolikája, olyan napokat idéz fel, melyek már mögöttünk vannak. Régi szokás volt, hogy az emberek csomót kötöttek a zsebkendőjükre, vagy éppen egy zsineget az ujjukra, hogy emlékeztessék magukat, hogy van valami fontos teendőjük, amit nem szabad elfeledniük. Amikor a zsebekendőért nyúltak a csomó emlékeztetőül működött.

 

Hasonlóan a fenti analógiához a csomó a gyertyatesten a slow design jegyében felhivja a figyelmet, hogy itt az ideje gondolatainkba merülni, és megemlékezni elvesztett szerettünkről.  

6
13
12
5
bottom of page